Ny databas med genetiskt material öppnas för veterinärer och forskare

Ny databas med genetiskt material öppnas för veterinärer och forskare

Det internationella livsmedelsföretaget Mars och Broad Institute skapar en ny databas med genetiskt material från 20 000 hundar och katter som öppnas för veterinärer och forskare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Broad Institute of MIY och Harvard, är ett biomedicinskt och genomiskt forskningscenter i Cambridge, Massachusetts. Mars äger AniCura via Mars Veterinary Health. Nu samarbetar de båda för att skapa en av de största öppna databaserna i världen över genuppsättning för katter och hundar. Databasen väntas underlätta vetenskaplig forskning på hund och katt i hela världen, samt bidra till att främja individualiserad djursjukvård.

Genuppsättningar från 10 000 hundar och 10 000 katter som registrerats i databasen, som fått namnet Mars Biobank. Dessa kommer att sekvenseras under de kommande 10 åren. Den fullständiga genomsekvensen och variantdata för de 20 000 husdjuren kommer att göras allmänt tillgängliga via National Center for Biotechnology Information (NCBI) Sequence Read Archive. Det möjliggör vetenskaplig forskning inom en rad områden, såsom hund- och kattrasers härkomst, nya genetiska mutationer som är specifika för vissa hund- och kattraser, hur mutationerna länkar till sjukdomar, samt djurens åldrandeprocess.

Mars forskare kommer att analysera data och publicera första resultat för forskarsamhället under 2023.

–Den nya öppna databasen är ett viktigt bidrag till det pågående vetenskapliga arbetet inom djursjukvården och vi är särskilt glada över att den kommer att vara tillgänglig för alla veterinärer och forskare världen över. Mars har ett långvarigt engagemang för att investera i vetenskap, teknik och innovation, och biobanken och databasen är två bra exempel på hur vi kan förändra och förbättra vården för framtida generationer av hundar och katter, säger Katrine Grytter, Corporate Affairs Director, Mars Norra Europa, och programansvarig för Better Cities for Pets i Norden.

Mars har en lång historia bakom sig när det gäller att utveckla djurhälsa genom Waltham Petcare Science Institute, som har fokuserat på djurhälsa i över 50 år och genom Mars Veterinary Health, ett nätverk av 2 500 veterinärkliniker och Antech diagnostiska laboratorier i mer än 20 länder.

Källa: Mars Sverige