Korsinfektion av resistenta bakterier mellan djur och människa möjlig men sällsynt

Korsinfektion av resistenta bakterier mellan djur och människa möjlig men sällsynt

Sällskapsdjur och människor kan i sällsynta fall överföra multiresistenta organismer till varandra. Det visar ny forskning som presenteras vid helgens europeiska kongress för klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar i Köpenhamn, enligt The Guardian. Men risken för korsinfektion är låg.

I studien, som utförts vid universitetssjukhuset Charité i Berlin, har fler än 2 800 sjukhuspatienter och deras sällskapsdjur deltagit.

–Våra resultat bekräftar att det är möjligt att dela multiresistenta organismer överförs mellan sällskapsdjur och deras ägare, sade doktor Carolin Hackmann vid konferensen. Tillsammans med kolleger står hon bakom studien.

Över hela världen växer oron för att sällskapsdjur kan komma att bli reservoarer för multiresistenta organismer. För att ta reda på risken för detta, togs svabbprover från 2 891 mänskliga sjukhuspatienter samt från alla hundar och katter som bodde i deras hushåll.

Genetisk sekvensering användes för att identifiera arten av bakterier i varje prov och fastställa närvaron av läkemedelsresistenta gener. Totalt testade 30 procent av sjukhuspatienterna positivt för multiresistenta organismer. Bland dem var 11 procent hundägare och 9 procent kattägare.

Djurägarna ombads att skicka in svabbprover från sina husdjur, vilket mer än 300 personer gjorde. Av dessa prover testade 15 procent av hundarna och 5 procent av katterna positivt för minst en multiresistent organism. I fyra fall visade sig djur och deras ägare bära på mikrober av samma art och uppvisa samma antibiotikaresistens.

Helgenomsekvenseringen visade att endast ett av de matchande paren var genetiskt identiska hos en hund och dess ägare.

–Även om nivån av övervöring mellan sjukhuspatienter och deras sällskapsdjur är mycket låg, visar vår studie att bärare kan sprida bakterier i sin miljö i flera månader, och de kan utgöra en infektionskälla för sårbara personer, exempelvis inlagda patienter med svagt immunförsvar samt mycket unga eller gamla personer, sade Carolin Hackmann.

Källa: The Guardian