Så kan sömnstörningar påverka hunden

Så kan sömnstörningar påverka hunden

Förändrad dygnsrytm kan vara tecken på begynnande demens hos äldre hundar. Det, och mycket mer, visar veterinären och forskare Iida Niinikoski vid Helsingfors universitet, i sina studier.

Hundens ålder har störst inflytande på sömnrytmen och hur mycket sömn en hund behöver. En vuxen hund sover i mellan 8-16 timmar per dygn, beroende på ålder och aktivitetsnivå. Valpar behöver mer sömn och har ofta en mer oregelbunden sömnrytm än en vuxen hund, cirka 18-20 timmar. Medan en äldre hund behöver mellan 16-18 timmars sömn.

–Valpar sover ofta mindre på natten än vuxna hundar och vaknar oftare, men behöver ta fler tupplurar under dagen, säger Iida Niinikoski, veterinär och doktorand vid Helsingfors universitet.

En äldre hunds nattsömn är ofta mer uppdelad och den sover den djupare på dagen än yngre hundar. Äldre hundar kan utveckla demens, ett tecken kan vara förändrad dygnsrytm då hunden får det svårare att sova på natten och sover mer på dagen i stället.

Hundens normala dygnsrytm är att den sover på natten och är vaken stora delar av dagen, men mindre tupplurar är mycket viktiga. Sovande hundar faller snabbt i en djup sömn, vilket gör att även korta tupplurar gör nytta. Medan människor vanligtvis sover under en längre period på natten, är hundens sömn uppdelad i flera kortare tupplurar som varar i genomsnitt 20 minuter.

–Detta möjliggör effektiv återhämtning under dagtid. En powernap på en halvtimme räcker ofta för att bli pigg igen efter en lång och fartfylld promenad, säger Iida Niinikoski.

Sömnen påverkar bland annat kroppens försvarssystem, hormonsekretion, termoregulering och ämnesomsättning. Sömnbrist kan det orsaka många problem.

–Tecken på att hunden lider av sömnbrist kan vara stress och en känsligare reaktion på miljöstimuli än vanligt. Störningar under sömnen kan också orsaka inlärningssvårigheter samt fysiologiska problem, säger Iida Niinikoski.

Förutom inlärningssvårigheter gör sömnbrist det svårt för en hund att reglera känslor. En hund som lider av konstant separationsångest och inte vilar sig ordentligt när den är ensam hemma på grund av ett högt stresstillstånd, kan exempelvis drabbas av beteendeförändringar.

Hundens sömnvanor kan vara en ledtråd till dess hälsa och välbefinnande. Om hunden sover väldigt lite, ofta vaknar på natten och är rastlös, kan det bero på stress eller smärta. Smärta och andra sjukdomar kan också orsaka överdriven sömn. Tristess och brist på stimulering kan också orsaka överdriven sömn. Det är viktigt att kontakta en veterinär för att utesluta fysiska problem.

Forskningsprojektet ”Inflammatorisk respons och sömnrelaterad andningsstörning hos hundar” drivs av Iida Niinikoski vid Helsingfors universitet. Nästan 500 hundar har deltagit i undersökningen och cirka 100 hundar i sömnmätningarna. Den första artikeln om forskningsresultaten publiceras senare under 2023.

Agria SKK forskningsfond har bidragit till forskningsprojektet.

Källa: Agria