EMA varnar för hjälpmedlet NMP i läkemedel till djur

EMA varnar för hjälpmedlet NMP i läkemedel till djur

EMA:s veterinärmedicinska läkemedelskommitté, CVMP, vill minska riskerna från exponering för hjälpämnet N-metylpyrrolidon (NMP). Det gäller främst kvinnor som hanterar veterinärmedicinska läkemedel som innehåller NMP samt djur som får dessa läkemedel.

NMP är ett hjälpämne som har visat sig orsaka fosterskador hos försöksdjur som exponeras för det under dräktighet. Därmed finns en risk att det även orsaka fosterskador om gravida kvinnor hanterar eller kommer i kontakt med NMP-innehållande läkemedel och hos avkommor till djur som får dessa läkemedel.

Mer än 1 100 veterinärmedicinska läkemedel som innehåller hjälpämnet NMP finns tillgängliga i EU under olika handelsnamn och i olika formuleringar, främst för användning till sällskapsdjur och stora husdjur. Läkemedlen finns som injektioner, lösningar för infusion, spot-on och pour-onprodukter, schampon, sprayer och koncentrat för orala lösningar som används i dricksvatten till djur eller lösningar för fiskbehandling.

För att minska riskerna rekommenderar CVMP att veterinärmedicinska läkemedel som utsätter användaren för mängder av NMP över ett visst tröskelvärde inte bör ges till djur av gravida kvinnor eller kvinnor som kan vara gravida. Vidare bör kvinnor i fertil ålder iaktta försiktighet när de använder dessa läkemedel. Detta inkluderar att bära personlig skyddsutrustning såsom handskar, särskilt för pour-on och spot-on produkter, schampon, sprayer och koncentrat för orala lösningar.

Kommittén rekommenderar också att i avsaknad av studier som visar säker användning av veterinärmedicinska läkemedel som innehåller NMP i måldjursarten under dräktighet, laktation eller äggläggning, bör NMP-innehållande veterinärmedicinska läkemedel endast ges till djur som är dräktiga, lakterande, i äggläggning. eller avsedd för avel efter bedömning av nyttan och riskerna av den behandlande veterinären. För att hjälpa veterinärer i deras beslutsfattande måste produktinformationen ange den exakta mängden NMP som finns i dessa veterinärmedicinska läkemedel.

Källa: EMA