Ny desinficeringsmetod ger friskare sporthästar

Ny desinficeringsmetod ger friskare sporthästar

Det blir allt viktigare för hästnäringen att hålla stall fria från sjukdomsalstrande mikroorganismer. På Wången har man fått mycket goda resultat av att dimma ut desinficeringsmedel medan hästarna står kvar i stallet.

Forskningsprojektet på Wången har gått ut på att man genomfört systematisk desinficering och studerat effekterna. En fin dimma av väteperoxidlösningen Hippofix har sprutats ut i luften i stallet. Dimman kan nå alla ytor och sprickor, även områden som annars skulle vara svåra att nå med en vanlig rengöring. Hästarna har övervakats noga för att se hur de påverkas av att stå kvar i dimman.

– Vi har dagligen tagit tempen på hästarna, sammanlagt vid 949 tillfällen, och fört noggrann statistik. Under projektets gång har vi inte haft en enda smitta i vårt försöksstall, säger Ulf Hedenström, veterinär på Wången, en av Hästnäringens riksanläggningar.

Smittbekämpning blir allt viktigare inom hästnäringen. Under påskhelgen fick travtävlingar flyttas på grund av kvarkautbrott, och utbrott av det dödliga viruset EHV-1 har skapat stora problem i både Europa och Sverige under 2022 och 2023. Runt hörnet lurar den fruktade afrikanska hästpesten.

– Dimning är en mycket effektiv metod för att komma åt dessa sjukdomar. Dimman hittar de skadliga mikroorganismerna var de än gömmer sig. Och eftersom vår lösning som baseras på väteperoxid rår på alla typer av bakterier, virus, sporer och svampar, är det mycket svårt för dem att föra smittan vidare, säger Roger Mahrle Riwik på Hippofix.

En annan fördel med dimningen är att metoden sparar mycket tid och arbete. Eftersom dimman kan nå alla ytor i stallet behöver man inte ta ut hästarna eller flytta runt saker för att komma åt de svåra områdena, vilket gör processen mycket smidigare.

– Metoden har också visat sig vara mycket säker. Det var bland annat det vi ville testa i det här forskningsprojektet. Varken hästar eller människor har påverkats negativt av dimman. Ändå har vi dimmat hela stallet flera gånger per dag. Den enda biverkning vi sett är att vissa hästar blivit en nyans blekare, säger Ulf Hedenström.

Dimning är en metod som så smått börjat användas inom exempelvis kycklingindustrin med gott resultat. Wången har installerat ett sprinklersystem i ett av sina stallar. Det är försett med speciella munstycken som slår sönder lösningen i extremt fina partiklar som hänger kvar länge. Restprodukterna är syre och vatten, så det blir ingen belastning på miljön.

– I alla miljöer där tränande, tävlande och resande hästar vistas är smittrycket stort. Förekomsten av skadliga mikroorganismer som kvarkabakterier, kan reduceras på ett enkelt och effektivt sätt. Dimning ersätter inte regelbunden stallstädning, men är ett effektivt komplement helt ofarligt för både hästar och miljö, säger Ulf Hedenström.

Studien finns att läsa här: wangen.se/om-oss-riksanlaggningen-wangen/fou

Källa: Wången