SVA undersöker strandad späckhuggare

SVA undersöker strandad späckhuggare

Den späckhuggare som hittades strandad i Sotenäs kommun på Västkusten har provtagits på plats av personal från SVA. Det skriver SVA i ett pressmeddelande.

– Det är ett mäktigt djur som vi aldrig tidigare undersökt. Det är spännande, men också såklart ledsamt att den har dött, säger patolog Norbert van de Velde, vid SVA.

På torsdagsmorgonen den 18 maj hittades en död späckhuggare som flutit i land vid Hunnebostrand, i Sotenäs kommun. Personal från SVA åkte till platsen för att undersöka djuret samt ta prover. Förhoppningsvis kan proverna senare visa vad som orsakade dess död.

– Det är en vuxen, mycket mager och gammal hane. Vikten är cirka 2 800 kilo, men borde ha varit det dubbla. Så det kan röra sig om en gammal individ, som magrat av och slutligen dött, säger Gustav Averhed, patolog vid SVA.

Späckhuggaren är 6,8 meter lång. På plats kunde man se att tänderna var kraftigt nedslitna, ner till pulpan. Mag- och tarmsystemet var tomt, och den hade endast lindrigt med parasiter. Enstaka blåmärken fanns på kroppen och rivmärken av okänt ursprung på huden. I övrigt visades inga andra uppenbara sjukliga förändringar.

Prover från samtliga organ har tagits och kommer att undersökas på SVA. Man kommer då att leta efter tecken på sjukliga förändringar som kan ha bidragit till att den dog. Resultaten från dessa undersökningar kan väntas först om ett par veckor.

Källa SVA Foto Jesper Jerremalm