Distriktsveterinärerna stänger nattberedskap i Härjedalen i sommar

Distriktsveterinärerna stänger nattberedskap i Härjedalen i sommar

Mellan 22 juni och 7 augusti upphör Distriktsveterinärernas beredskap kvälls- och nattetid i Härjedalen. Orsaken är otillräckligt antal veterinärer för att hålla beredskap dygnet runt.

Distriktsveterinärerna kommer att ha veterinärer i tjänst varje vardag kl. 8 – 17 och vissa helger under perioden, enligt ett pressmeddelande.

–Åtgärden är nödvändig för att kunna ge våra veterinärer tid för vila och återhämtning, samt att bygga upp en stabil och långsiktig verksamhet. Vi arbetar för att rekrytera veterinärer till mottagningen och får hjälp från andra mottagningar när detta är möjligt, säger Marte Svedjesten, regionchef.

Verksamheten i Härjedalen speglar många aktörers utmaningar i glesbygd, med ensamarbete och liten verksamhet.

– Små verksamheter är sårbara, och vi behöver se till att vår personal får den vila och återhämtning som är nödvändig, men också vara tillgängliga dagtid då vi kan hjälpa flest kunder, säger Marte Svedjesten.

En stor utmaning är att klara behoven för de djurägare som har stora djur. I enstaka fall kan detta innebära att djur inte får hjälp.

–Vi uppmanar alla djurägare att vara aktiva och undersöka hur den veterinära servicen ser ut där de bor och kontakta sin veterinär i god tid under dagtid för rådgivning. Hästägare behöver vara beredda på att transportera sin häst för att få vård, säger Marte Svedjesten.

Distriktsveterinärerna arbetar för att lösa den akuta situationen.

Källa: Distriktsveterinärerna