Miniatyrsensor ska mäta glukosnivåer hos djur

Miniatyrsensor ska mäta glukosnivåer hos djur

Det norska företaget Lifecare utvecklar en diabetessensor för människor. Nu tas innovationen över till djursidan. Bakom satsningen står Jo Amundstad, som tidigare jobbat inom ledningen för AniCura.

Lifecare utvecklar en sensor stor som ett riskorn och baserad på nanoteknik och 3D-utskrift. Den är tänkt att implanteras i den subkutana vävnaden vid handleden på människor som har diabetes, för att trådlöst mäta patientens glukosnivå. Den första kliniska utvecklingsstudien på människa har nyligen avslutats med lovande resultat.

– Vi är fullt fokuserade på att utveckla mikrosensorn för personer som lider av diabetes, men vi ser potential på andra marknader. Det gäller även utanför glukossegmentet, säger Joacim Holter på Lifecare.

Men sensorn har potential även utanför arten människa. Det anser i alla fall Bergenbaserade veterinären och entreprenören Jo Amundstad, Han har bakgrund inom AniCura, där han tillhört ledningen, och därefter byggt upp sitt eget företag VetLabs. Nu tänker han ta Lifecares glukossensor in i djursjukvården.

– Djur lider också av diabetes. Potentialen är stor att även kunna bidra till ökad djurvälfärd, säger han i ett pressmeddelande.

Källa: Lifecare Bilden föreställer Jo Amundstad (t v) och Joacim Holter