50-tal tamgrisar ska avlivas i Fagersta

50-tal tamgrisar ska avlivas i Fagersta

Alla tamgrisar inom den zon som smittats av afrikansk svinpest ska avlivas. Det meddelade Jordbruksverket vid en pressträff på måndagen, uppger Svt.se.

På pressträffen i Fagersta deltog landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), Jordbruksverket, Fagersta kommun och statsepizootolog Karl Ståhl. Senare kom även Jordbruksverket med ett pressmeddelande där det framgick

att man fattat beslut om att alla tamgrisar som finns inom den smittade zonen ska avlivas och destrueras. ”Det är en kraftåtgärd för att begränsa ytterligare spridning”, heter det i pressmeddelandet. Det handlar om ett 50-tal grisar fördelade på fem gårdar. Enligt Jordbruksverket har denna metod har visat sig vara framgångsrik i andra länder som lyckats stoppa smittan.

– Ju färre grisar som finns i området desto större är chansen att vi lyckas begränsa och bekämpa smittan. Vi förstår verkligen att det är ett tufft besked för berörda djurägare men beslutet är noga övervägt. Vi behöver göra allt vi kan för att stoppa smittan och minimera riskerna för ytterligare spridning och därför tar vi till denna förebyggande åtgärd, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

– Det är ett jobbigt läge, men jag har ingen anledning att misstro Jordbruksverkets beslut, sade Johan Eriksson, ordförande i Sveriges grisbönder, efter beskedet enligt Svt.se.

Avlivningsbeslutet gäller de gårdar som ligger inom den smittade zonen. För gårdar som ligger utanför zonen uppmanar och rekommenderar Jordbruksverket fortsatt till ökad biosäkerhet och att skydda sin besättning mot kontakt med vildsvin. Djurhållare bör också säkerställa att foder och strö förvaras på ett säkert sätt. Anläggningen ska vara registrerad i anläggningsregistret och att det finns uppgifter om de grisar som hålls.

Enligt Ekot har flera länder stoppat sin import av griskött, bland andra sydkorea, Australien och Ukraina, länder som enligt Johan Eriksson själva har svinpest i sina vildsvinspopulationer.

Källa: Svt.se Bilden är en genrebild från Mostphotos