3R-centret förlorar sin öronmärkta finansiering

3R-centret förlorar sin öronmärkta finansiering

Sveriges 3R-center blir utan öronmärkt finansiering, enligt regeringens budgetproposition. Ett riktigt bakslag och svek för djuren, svenska folket och forskningen, skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

3R-centret har funnits sedan 2017 och spelar en viktig roll när det gäller att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) djurförsök. Centret fungerar som en etablerad kontaktpunkt för 3R-frågor i Sverige och har tidigare tilldelats 15 miljoner kronor årligen i öronmärkta pengar.

Dessa pengar är nu borta ur den budgetproposition som presenterades förra veckan, konstaterar Djurens Rätt. Det innebär enligt organisationen flera steg bakåt i arbetet för ökad djurvälfärd och minskningen av antalet djur i djurförsök.

– Detta är ett oerhört svek mot både försöksdjuren och svenska folket som vill se en övergång till djurfri forskning snarast möjligt. Vi uppmanar regeringen att prioritera en fortsatt satsning på Sveriges 3R-center, där finansieringen håller samma eller högre nivå som tidigare, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt grundades 1882 som en reaktion på just djurförsöken. På senare år har Sverige och EU fattat beslut om att begränsa och fasa ut djurförsök så fort som möjligt.

–Att regeringen år 2023 föreslår att strypa satsningarna på Sveriges 3R-center, som under senare år spelat en viktig roll för Sveriges arbete med att ersätta, minska och förfina djurförsök, rimmar inte väl, säger Camilla Bergvall.

Enligt Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef på Djurens Rätt, är det oklart vad som händer med finansieringen av 3R-centret framöver. Texten om att det ska finnas ett svenskt 3R-center finns kvar i budgetpropositionen.

–Men nu vet ju ingen hur mycket pengar det kan bli, säger han till VeterinärMagazinet.

Djurens Rätt har startat en namninsamling för att uppmana regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen att låta 3R-centret få fortsatt öronmärkt finansiering.