SVA om svinpesten: Det finns ingen tidsplan för lättnader av restriktioner

SVA om svinpesten: Det finns ingen tidsplan för lättnader av restriktioner

Det finns inga tidsplaner för när restriktionerna i den smittade zonen i Fagerstatrakten kan lättas. Det skriver SVA i ett pressmeddelande, med anledning av att det i medier nämnts att lättnader kan komma i december.

Tidpunkten som nämns är dock en tolkning av en intervju, enligt SVA.

”För närvarande ser läget bra ut men det kan förändras, mer underlag behövs för att vara säker på smittans utbredning innan eventuella beslut om lättnader i delar av zonen kan komma att fattas”, skriver SVA, som påpekar att det är Jordbruksverket som fattar besluten om bekämpningsåtgärder, restriktioner och storleken på zoner för olika restriktioner för bekämpning av den afrikanska svinpesten.

– Korrekt är att det i dagsläget ser väldigt bra ut men vi är förberedda på överraskningar i form av fynd av positiva fall också utanför det begränsade område inom vilket smittan hittills konstaterats. Om detta fördelaktiga läge består över tid så kommer det finnas möjlighet att släppa på delar av restriktionerna i delar av den smittade zonen. Men det händer inte förrän vi bedömer att det kan ske utan att risken för smittspridning ökar, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

Källa: SVA Bilden föreställer Karl Ståhl, foto Göran Ekeberg