Lifecare får godkännande för en fas 2-studie gällande glukossensor

Lifecare får godkännande för en fas 2-studie gällande glukossensor

Norska Lifecare, ett företag inom klinisk medicinsk sensorteknik som utvecklar nästa generationens Continuous Glucose Monitor (CGM), har av norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (NFSA) beviljats tillstånd att påbörja en fas 2-studie på hundar.

Målet är att utveckla en sensor stor som ett riskorn som är baserad på nanoteknik och 3D-utskrift. Den är tänkt att implanteras i den subkutana vävnaden vid handleden på människor som har diabetes, för att trådlöst mäta patientens glukosnivå. Samtidigt pågår arbetet med att ta tekniken till hundar.

Lanseringen av en automatiserad produktionslinje på Lifecare Laboratory planeras till slutet av andra kvartalet 2024. Baserat på detta siktar företaget på att lansera den första produkten på veterinärmarknaden i mitten av 2024.

Godkännandet innebär att Lifecare kan börja arbeta med den andra studien endast sex månader efter att den första kliniska studien avslutats. Den nya studien kommer att utföras i samarbete med Norges miljö- och biovitenskapelige universitet (NMBU).

Lifecare har fått godkännande från myndigheten att slutföra studien på hundar.

– Vi är mycket glada över att ha fått detta godkännande. Det är ännu ett viktigt steg i utvecklingen av Sencell-sensorn. Tidigare i år genomförde vi ett långtidsexperiment på upp till sec månader och visade att Sencell-sensorn har den nödvändiga känsligheten. Vi ser nu fram emot att snart kunna börja testa teknologin på hundar under upp till 90 dagar, säger vd Joacim Holter på Lifecare.

Det är Jo Amundstad, vd för dotterbolaget Lifecare Veterinary, som kommer att vara ansvarig för att genomföra studien i samarbete med NMBU.

– Vi är oerhört tacksamma för samarbetet med experter inom internmedicin vid NMBU och vi har redan anställt doktoranden Sivert Nerhagen. Vi har utnyttjat tiden väl medan vi väntade på godkännandet från NFSA och är redan i gång med att rekrytera patienter till studien, säger Jo Amundstad.

Källa: Lifecare. Bilden visar Jo Amunstad till vänster och Joachim Holter