Öppet brev till huvudsponsorn om att förbättra hästvälfärden

Öppet brev till huvudsponsorn om att förbättra hästvälfärden

Kritiken mot hur dressyrhästar behandlas fortsätter med ett öppet brev till Longines, ridsportens storsponsor. En av dem som undertecknat brevet är Tove Särkinen, veterinär vid Mälarens Hästklinik. Det skriver tidningen Ridsport.

Debatten startade när dansk tv sände dokumentären ”Hästmiljardärens hemligheter” om dressyrryttaren Anderas Helgstrand. Filmen visade fanansfull träningsmetoder. Därefter har kritiken fortsatt om hur hästar tränas och tävlas.

”Dokumentären har orsakat ett globalt ramaskri, främst för att den betraktas som ett symptom och inte ett unikt fall. Dessutom, protesterna som ridsporten möter idag leds inte längre av aktivister, utan av veterinärer, forskare, etologer, tidigare domare och ryttare”, heter det bland annat i uppropet.

Nu har hästvänner skrivit ett öppet brev till Longines, där man också riktar kritik mot FEI, som är det enda kontrollorganet vid internationella tävlingar.

– Jag tycker det är fruktansvärt att FEI inte själva kan se det här problemet. Att man inte ens kan följa rekommendationerna från den egna hästvälfärdskommittén, som skulle utreda frågan om det ska vara obligatoriskt med kandar och sporrar i internationell Grand Prix-dressyr. De propsade på att det skulle bli frivilligt att använda den här tuffare utrustningen, men ändå valde FEI att gå på önskemålen om att det ska vara obligatoriskt, säger Tove Särkinen till Ridsport. I artikeln berättar hon de skador hon själv ser i sitt arbete som hästveterinär.

FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström uttalar sig också i Ridsports artikel.

– FEI tar väldigt allvarligt på det här och vi kommer att göra vår del, säger han och fortsätter:

– Jag tror på en kombination av åtgärder, många av dem har tagits fram av FEI:s Equine Ethics and Wellbeing Commission och jag vill därför främst hänvisa till deras arbete.

Källa: Ridsport. Bilden är en genrebild