Sadeldelfinen strandade levande utanför Kalmar – och dog

Sadeldelfinen strandade levande utanför Kalmar – och dog Den strandade sadeldelfinen tvättas inför undersökningen på SVA. Foto SVA

Under påskhelgen rapporterades en sadeldelfin strandad strax norr om Kalmar. Sadeldelfinen har undersökts hos SVA, som konstaterat att den strandat levande utan känd orsak.

Delfinen bärgades med hjälp av polisen i Kalmar och transporterades till SVA. Ett team av veterinärer och marinbiologer från både SVA och Naturhistoriska riksmuseet hjälptes åt att artbestämma och undersöka delfinen som visade sig vara en vuxen hane. Delfinen visade inga tecken på drunkning utan tros ha strandat levande och därefter dött. Det är ännu oklart varför delfinen strandade. Prover har tagits för vidare mikroskopiska och mikrobiologiska undersökningar.

– Vi hittade luft i lungorna hos den så vi kan utesluta att den drunknat eller dött ute till havs. Den har strandat levande och därefter dött. Den är väldigt fin i övrigt, inga tydliga tecken på frakturer eller skador, ingen tydlig sjukdomsbild. Den var lite mager, den har inte ätit på ett tag men vi kan inte veta varför den strandat och sedan dött. Diagnosen heter att den strandat levande, det händer då och då runt om i världen och vi vet inte varför de gör så, säger Moa Engman, marinbiolog på SVA.

SVA och Naturhistoriska Riksmuseet har på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur. Årligen undersöks flera tumlare, knubbsälar och gråsälar, men ibland ingår mer sällsynta arter när dessa påträffas döda i Sverige.

Källa: SVA