Här är kandidaterna som tar ställning för djuren i EU-valet

Här är kandidaterna som tar ställning för djuren i EU-valet

Mer än 500 kandidater till Europaparlamentet har lovat att arbeta för ett starkare djurskydd om de blir valda i valen om tre veckor. Frågan anses viktig av 91 procent av Europas alla väljare. Det framgår av ett pressmeddelande från organisationen Eurogroup for Animals.

Kampanjen ”Vote for Animals” uppmanar kandidater att förbinda sig att arbeta för att stärka skyddet av alla djur inom EU. Det handlar om transport av levande djur, försöksdjurfri forskning, välfärd för vattenlevande arter, bevarande av vilda djur, regler för import av djurbaserade produkter och välfärd för sällskapsdjur. Dessutom behandlas ett framtida förbud mot pälsdjursuppfödning, betydelsen av hållbar livsmedelsproduktion och kravet på en EU-kommissionär för djurvälfärd.

Kandidater från hela det politiska spektrat i 26 medlemsländer har gjort detta åtagande. Flest kandidater som stöder löftet har Finland, Italien och Frankrike. Vilka svenska kandidater som hittills har skrivit på löftet ser du här

EU-medborgare kan uppmana sina kandidater att underteckna löftet genom att skicka ett meddelande via en särskild plattform, som är tillgänglig på alla EU-språk. Hittills har över 9 000 medborgare skickat meddelanden till sina kandidater. Du hittar den sidan här

Ungefär 400 miljoner EU-medborgare är röstberättigade i Europaparlamentsvalen som kommer att äga rum mellan 6-9 juni. Kravet på förbättrad EU-lagstiftning om djurvälfärd har uttryckts tydligt: 91 procent av européerna anser att det är avgörande att skydda välfärden för lantbruksdjur, medan 84 procent anser att de nuvarande skyddsåtgärderna  är otillräckliga.

Chefen för Eurogroup for Animals Reineke Hameleers, säger så här i ett uttalande:

”Det är fantastiskt att se så många kandidater ta ställning för djuren. Det är viktigt att nästa Europaparlament representerar medborgarnas krav på bättre skydd för alla djurarter, och ledamöterna kan bidra till att säkerställa att denna fråga förblir högt upp på agendan under nästa mandatperiod.”

Källa: Eurogroup for Animals

Ett reportage om svenska EU-kandidater som värnar om djurskyddet kommer i nästa nummer av den tryckta VeterinärMagazinet.