Mjölkproduktionen påverkas av tidpunkten för nytt bete

Mjölkproduktionen påverkas av tidpunkten för nytt bete Forskare vid SLU har undersökt om tidpunkten för betestilldening påverkar mjölkproduktionen. Bild: Adobe Stock

För ekologiska mjölkbönder är betesdriften viktig, och en bra betesstrategi påverkar hela systemets effektivitet. När på dygnet korna får tillgång till nytt bete kan ha betydelse, eftersom både näringsinnehållet i gräset och kornas motivation att beta förändras under dagen, något som undersöks i en ny studie från SLU.

I en gårdsstudie undersöktes om tidpunkten för betestilldelning påverkar mjölkproduktionen och kornas beteende. Sextio mjölkkor, utrustade med sensorer för registrering av betes- och idisslingsbeteende, delades in i två grupper. Båda grupperna hade tillgång till bete dygnet runt, utom vid mjölkningen. Den ena gruppen fick nytt bete efter morgonmjölkningen, runt klockan sju, och den andra efter eftermiddagsmjölkningen, omkring klockan halv fem. Den skattade betestillgången var drygt 40 kilogram torrsubstans per ko och dag.

Nytt bete på eftermiddagen var fördelaktigt

Resultaten visar att korna som fick nytt bete på eftermiddagen tillbringade mer tid med att beta och mindre tid med att idissla jämfört med korna som fick nytt bete på morgonen. Dessutom producerade eftermiddagsgruppen mer energikorrigerad mjölk (ECM) per dag. Trots att båda grupperna fick lika mycket bete, resulterade tilldelningen av nytt bete på eftermiddagen i högre mjölkproduktion.

Genom att anpassa betessystemet efter kornas naturliga beteendemönster kan man öka effektiviteten i betesbaserad mjölkproduktion. Det är ett bra exempel på hur en relativt liten förändring i driften kan leda till förbättrad produktivitet.

Läs artikel genom att klicka här:

Källa: SLU