Uppdaterade branschriktlinjer om småskalig slakt och styckning av nötkreatur, gris och får

Livsmedelsverket har publicerat uppdaterade branschriktlinjer för Småskalig slakt och styckning av nötkreatur, gris och får. Uppdateringen är gjord av forskningsinstitutet RISE i samverkan med Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk. Riktlinjerna ger stöd till företag som producerar nötkreatur, gris och får.
Dessa riktlinjer för branschen har funnits i flera år. Nu har ett nytt kapitel om djurskydd och slakthygien lagts till. Riktlinjerna finns som stöd för företag som producerar små volymer livsmedel av nötkreatur, gris och får. Branschriktlinjerna innefattar avlivning, slakt och styckning, men inte vidareförädling av produkterna.
Om branschriktlinjer
Branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur lagstiftningen på ett visst område bör tillämpas. Branschriktlinjer utarbetats i samråd med Livsmedelsverket som bedömer riktlinjerna för att se till att de uppfyller kraven i lagstiftningen och vissa andra formella krav.
När Livsmedelsverket bedömt att kraven uppfyllts publiceras branschriktlinjerna på Livsmedelsverkets webbplats. Om riktlinjerna omfattar hygienbestämmelser publiceras de även i EU-kommissionen databas. Riktlinjerna ska utarbetas, spridas och hållas aktuella av branschen.
Branschriktlinjer kan ställa högre krav än lagstiftningen
Riktlinjerna ger råd till företag och andra om hur de kan leva upp till lagkraven, men är också ett stöd för kontrollpersonal. Branschriktlinjer motsvarar kraven i lagstiftningen men kan i vissa fall ställa högre krav. En livsmedelsföretagare bedöms därför uppfylla lagstiftningens mål om den följer relevant branschriktlinje. Även rådgivande organisationer, intresseorganisationer och certifieringsorgan har nytta av riktlinjerna.
Här finns riktlinjerna att läsa:
Branschriktlinjer
Branschriktlinjer för Småskalig slakt och styckning av nötkreatur, gris och får – Eldrimner
Källa: Livsmedelsverket