Importhundar saknade rabiesskydd trots intyg

Importhundar saknade rabiesskydd trots intyg

SVA slår larm om att importerade gatuhundar kan sakna skydd mot rabies, även om de har vaccinationsintyg. Antalet antikroppar kan vara för lågt och intyget kan vara falskt. Det visar analyser av provat från 75 gatuhundar som har importerats till Norge. Hälften av hundarna saknade tillräcklig nivå av antikroppar mot rabies. Studien presenteras i nästa nummer av den vetenskapliga tidskriften Veterinary Record.

Sedan 2012 krävs bara rabiesvaccination och behandling mot rävens dvärgbandmask för att en hund ska få importeras från EU till Norge. För import till Sverige från EU krävs enbart rabiesvaccination. Tidigare krävdes att man kontrollerade att hunden vid vaccinationen hade fått tillräckligt med antikroppar för att kunna stå emot smitta. Men kravet på att kontrollera antikroppar är nu borttaget, vilket har medfört en ökad import av gatuhundar till Norge från östeuropeiska länder, i synnerhet från Rumänien.

Studien där SVA har varit analyserande laboratorium, omfattar 75 importerade gatuhundar från Rumänien, Ungern, Balkan och Baltikum. Undersökningen visar att endast 35 hundar (47 procent) hade tillräckligt skydd mot rabies. 40 hundar (53 procent) hade dåligt med antikroppar varav 14 hundar (19 procent) helt saknade skydd mot rabies. Av 56 hundar med vaccinationsintyg saknade hälften (50 procent) antikroppar i tillräcklig mängd.

– De länder som hundarna kommer ifrån har ingen tillfredsställande rabiessituation, så det här är oroväckande siffror och det visar att det finns risk för att rabies ska sprida sig vidare i Europa och till Sverige. En del hundar kan ha blivit vaccinerade men inte fått tillräckligt med antikroppar, de kan också ha haft falska intyg och aldrig blivit vaccinerade, säger Louise Treiberg Berndtsson, veterinär vid SVA och medförfattare till artikeln.

Artikeln ”Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe” publiceras i veckan och är skriven av norska forskare med Louise Treiberg Berndtsson som medförfattare.

Källa: SVA.

Foto: Marit Forbord/ Mattilsynet-Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler