Spaniens användning av antibiotika oroar

Spaniens användning av antibiotika oroar

Användningen av antibiotika till djur minskade med 8 procent mellan 2011 och 2013. Det visar ny statistik som presenteras av DN. Ett smolk i bägaren är att Spanien, som nu vill ha friare användning av antibiotika till djur, inte visar några tecken på att minska sin användning.

Siffrorna kommer från EU:s läkemedelsmyndighet EMA, omfattar 26 länder och avser 2013. De visar stora skillnader mellan länderna, men mest oroande är Spanien.

– Spanien är att av de länder som jag tycker är bekymmersamt. Italien ligger högt, men där ser man en rörelse åt rätt håll medan Spanien inte visar några tecken på att minska, säger Christina Greko, veterinär och antibiotikaexpert på SVA till DN.

De tre länder där försäljningen av antibiotika till djur var högst 2013 är Cypern (426 mg/kilo djur), Spanien (317) och Italien (302). Lägst försäljning har Norge (3,7), Island (5,3) och Sverige (13). DN:s källhänvisning är EMA.