Nytt smittskyddsprogram för gris och nöt

Nytt smittskyddsprogram för gris och nöt
Smittsäkrad besättning nöt och gris är två nya smittskyddsprogram som ska förebygga utbrott av smittsamma sjukdomar i landets nöt- och grisbesättningar. Programmen har tagits fram i ett nära samarbete mellan Jordbruksverket, Växa Sverige, Sveriges Grisföretagare, Gård & Djurhälsan, Lundens Djurhälsovård och Distriktsveterinärerna. Det framgår av ett pressmeddelande.
Smittsäkrad Besättning är ett frivilligt program som ersätter de tidigare frivilliga salmonellaprogrammen för nöt och gris. De besättningar som är med i ett salmonellaprogram kommer under en övergångsperiod på två år att fasas in i Smittsäkrad besättning. En besättning ansluter sig till olika smittskyddsnivåer, beroende på hur väl kraven på hygien- och smittskyddsrutiner uppfylls. Nivåerna ligger sedan till grund för möjligheten till högre statlig ersättning vid ett utbrott av salmonella.

Först gör djurhållaren en inventering av smittskyddsriskerna i sin besättning, därefter gör en smittskyddsutbildad veterinär en samlad bedömning av gårdens hygien- och smittskyddsrutiner.

Källa: Jordbruksverket