Blodprov avslöjar förstorad prostata

Blodprov avslöjar förstorad prostata

Godartad prostataförstoring är vanligt hos äldre hanhundar. Nu kan med ett blodprov få ett ungefärligt mått på hur förstorad den är.

Många hundar har en förstorad prostata utan problem, medan andra kan få till exempel urineringsproblem, platt avföring eller blod i urinen. Problemen kommer ofta smygande och är vanligen kopplade till en kraftig prostataförstoring. Prostatas storlek kan bestämmas med ultraljud, men det skulle vara smidigt att kunna hitta hundar i riskzonen med hjälp av ett blodprov.

I studien, som utfördes av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med veterinärer på ReDog Veterinärklinik och Hundrehabilitering, Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm och Evidensia Djurkliniken Västerås, jämfördes resultatet från ett blodprovstest för prostataförstoring med ultraljudsmätning av prostata. Testet mätte koncentrationen av prostataproteinet canine prostate specific esterase, CPSE.

Koncentrationen CPSE visade ett positivt samband med prostataförstoring, vilket innebär att ett blodprov för att mäta koncentrationen CPSE räcker för ett ungefärligt mått på hur förstorad prostata är. Detta gör undersökning av prostatan hos framför allt äldre hanhundar billigare och enklare.

Länk till rapporten

Källa: SLU