Nya rön om osteokondros

Nya rön om osteokondros

Kollagenlagret i skelettet kan ha en skyddande effekt på brosket, vilket kan ha betydelse vid tillväxtrubbningen osteokondros.

Osteokondros är en tillväxtrubbning i skelettet som kan leda till lösa ben- eller broskbitar i leder, osteochondrosis dissecans, vilket ger hälta. Sjukdomen leder till att förbening inte sker normalt i små områden i en eller flera leder.

Tidigare forskning har visat att brister i tillväxtbroskets blodförsörjning leder till att benbildningen upphör i små områden vid osteokondros. Tillväxtbrosk är till skillnad från annat brosk blodförsörjt och blodkärlen leds genom brosket i kärlkanaler. Vid osteokondros sviktar ett fåtal kärlkanaler medan andra kan erbjuda full blodförsörjning.

För att förstå varför vissa kärlkanaler sviktar har forskare vid SLU och Norges miljø- og biovitenskapelige universitet undersökt tillväxtbrosk från häst. Ett av huvudfynden var att vävnaden runt individuella kärlkanaler var olika i normalt och osteokondros-drabbat tillväxtbrosk. Vävnaden runt cirka 70 procent av kanalerna bestod av tätt packade parallella kollagenfibrer (en viktig komponent i kroppens stödjevävnader). Runt de resterande kanalerna saknades kollagenlager.

Forskarna drog slutsatsen att kollagenlagret kan ha en skyddande effekt för vissa kanaler och förhindra att dessa kollapsar, medan de kanaler som saknar skiktet lättare kollapsar vid belastning och att blodtillförseln då förloras i små områden av brosket.

Källa: SLU Foto Stina Ekman

Länk till publikationen här