Antibiotikaresistens bekämpas via crowdfunding

Antibiotikaresistens bekämpas via crowdfunding

Läkemedelsbolaget FarmPharma behöver pengar för att vidareutveckla en produkt för att behandla infektioner utan antibiotika. Pengarna tänker vd Igor Lokot (bilden) ta in genom crowdfunding.

FarmPharma säger sig ha den enda produkten på marknaden som ger prevention och behandling av infektioner utan antibiotika. Produkten uppges i ett pressmeddelande vara identisk med interferon, ”nötkreaturens egna försvar, och den ger ett naturligt sätt att öka djurens immunförsvar utan antibiotika”.

FarmPharma är ett helägt dotterbolag till Double Bond Pharmaceutical. Båda företagen är baserade i Uppsala. Igor Lokot är vd i båda, och han och hans sambo Yulia Mamaeva är de enda styrelseledamöterna. Double Bond Pharmaceuticals huvudverksamhet är att utveckla läkemedel mot cancer hos människa. Det är noterat på Aktietorget.

FarmPharma kommer enligt pressmeddelandet att verka inom utveckling och distribution av veterinärmedicinska produkter. Den första produkten är för prevention och behandling av bakterie- och virusinfektioner hos nötkreatur.

– Utöver en minskad antiobiotikaanvändning kommer produkten också att bidra till hållbar utveckling och förväntas ha en stor marknadspotential, säger Igor Lokot.

Crowdfunding-kampanjen för att finansiera vidare utveckling av läkemedlet för infektioner hos djur startade i dag, den 20 juni kl 8:30 hos FundedByMe. Målsättningen är att plocka in 5 miljoner kronor i investerade medel.

Källor: FarmPharma, DI, nyhetsbyrån Direkt m fl