Seger i EU: regler för antibiotika till djur skärps
EU:s ministerråd har fattat beslut om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning. Därmed får antibiotika inte ges till friska djur. Om tre år ska alla EU-länder har infört reglerna, skriver SVT.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd över att EU skärper reglerna, eftersom. Sverige har arbetat hårt för att antibiotika inte ska ges i onödan.
– Det här blir en avsevärd skärpning. Man får inte längre rutinmässigt ge antibiotika, och inte längre kompensera bristande djurhållning med antibiotika, säger han till SVT.
För svenska bönder kommer beslutet inte att innebära någon skillnad. Här skärptes reglerna redan på 80-talet. Nu får de konkurrera på samma villkor som andra.
Omkring 33 000 personer per år väntas dö i Europa på grund av resistenta bakterier, och problemet ökar. En brittisk studie har visat att om inget görs kommer siffran att vara 10 miljoner om några år.
Reglerna om antibiotikaanvändning kommer i en EU-förordning, vilket innebär att alla EU-länder måste följa den. Om tre år ska reglerna vara införda. De innebär att:
- Antibiotika får inte användas rutinmässigt i jordbruket.
- Antibiotikan får inte heller användas för att kompensera bristande djurhållning.
- Antibiotika får inte ges i förebyggande syfte, exempelvis i foder.
Tuffare regler kommer också att gälla för import av kött från länder utanför EU beträffande antibiotikaanvändning.
Vissa typer av antibiotika förbehålls för människor, och kött från djur som fått dessa medel får inte importeras till EU.
Källa: SVT, regeringen