Gittan Gröndahl får pengar till forskning

Gittan Gröndahl får pengar till forskning

Ett svensk-norskt samarbete har fått pengar för att fortsätta undersöka orsakerna till polyneuropati på cellnivå.Polyneuropati är en allvarlig nervsjukdom som kan drabba hästar. Projektet drivs av Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA och det är Stiftelsen Hästforskning som står för finansieringen.

– Det känns väldigt roligt och spännande att nu kunna gå vidare på ett nytt sätt i arbetet, säger Gittan Gröndahl.

Nervsjukdomen polyneuropati har varit känd på hästar sedan 1990-talet och finns endast i Norden. Hästar som drabbas kan få svårt att gå och stå eftersom bakbenen viker sig. Sjukdomen kan leda till förlamning och utgången kan även vara dödlig. Det forskarna hittills har funnit tyder bland annat på att en faktor i foder kan vara orsaken till sjukdomen. Varje år drabbas nya hästar.

– Bara under 2018 har hittills 34 fall i Norge, 17 i Sverige och flera fall i Finland rapporterats. Det är en allvarlig sjukdom för hästar. En tredjedel som drabbas måste avlivas och för de andra blir det en lång tillfriskningstid, säger Gittan Gröndahl.

Tillsammans med forskarkollegorna Siv Hanche-Olsen och Karin Hultin Jäderlund från Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), har Gittan Gröndahl forskat på den här sjukdomen i över tio år. I tidigare studier har de hittat mycket speciella förändringar på de isolerande nervskidorna på drabbade hästar. För dessa upptäckter tilldelades de tidigare i år priset Årets Hästforskningsprojekt 2018 av Stiftelsen Hästforskning.

I det nya projektet ”Förståelse av etiologin bakom acquired equine polyneuropathy via studier av Schwannska cellkulturer” ska forskargruppen studera cellförändringarna närmare, genom att odla celler från nervskidorna hos hästar som har haft polyneuropati. Det kräver inga nya ingrepp på hästar.

– Den här gåtan måste lösas! Både för att kunna ge råd till hästägare om hur de ska undvika sjukdomen och eventuellt till foderproducenter om hur de ska göra vid produktion av foder, säger Gittan Gröndahl.

Totalt har det nya projektet tilldelats 730 000 norska kronor samt 240 000 svenska kronor för en tvåårsperiod.

Källa SVA, foto Göran Ekeberg