Första stamcellsmedlet godkänt för hälta hos häst

Första stamcellsmedlet godkänt för hälta hos häst

EU-kommissionen har beviljat försäljningstillstånd för ett läkemedel mot hälta hos häst. Detta uppges av tillverkaren vara det första stamcellsbaserade läkemedel hittills som godkänts inom veterinärmedicinen.

Det är läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim som lanserar sitt läkemedel Arti-Cell Forte i Europa. Medlet har tagits fram av det belgiska forskningsföretaget Global Stem Cell Technology (GST) och är en lösning som sprutas in i leden på hästar som drabbas av mild till måttlig hälta i samband med icke-septisk inflammation.

Enligt ett pressmeddelande från Boehringer Ingelheim syftar behandlingen med det nya läkemedlet till att bekämpa den bakomliggande orsaken till hältan, inte bara symtomet.

–En fjärdedel av alla hästar utvecklar artros någon gång i livet. När man sprutar in cellerna i brosket hjälper de till att stimulera de rätta aktiviteterna i den drabbade leden, säger Jan Spaas, vd för GST.

Efter den vetenskapliga granskningen av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och beslutet om EU-godkännande, kommer medlet att finnas tillgängligt från och med maj och juni 2019 i en rad europeiska länder.

Källa: Boehringer Ingelheim