Tre tävlingsveterinärer vid GCT Stockholm utsedda

Tre tävlingsveterinärer vid GCT Stockholm utsedda

Tävlingsveterinärerna på Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week har utsetts. De är Flemming Winberg från Hästsjukhuset Stav, Anna Eriksson från Specialisthästsjukhuset Helsingborg och Sofia Wulcan, Mantorp (bilden).

13-16 juni 2019 arrangeras för första gången en deltävling av den internationella hästtävlingen Longines Global Champions Tour i Sverige. Plats blir Stadion i Stockholm och Evidensia har fått ansvaret för veterinärvården av de medverkande hästarna.

Longines Global Champions Tour är en världsomspännande tour som startade 2006. Tävlingen arrangeras mitt i städerna, gärna på spektakulära ställen som vid Eiffeltornet i Paris eller på stranden i Miami. Ryttarna tävlar om den prestigefyllda titeln Global Champion och en plats i avslutande Global Champions Prague Play Offs, som hålls i Prag november 2019. Förutom de individuella tävlingarna innefattas även lagtävlingen Global Champions League med ryttare från olika länder som tävlar tillsammans.

Internationellt är Longines Global Champions Tour omtalad för sin lyx och glamour med eftertraktade vipområden där besökare kan springa på Bruce Springsteen eller Bill Gates, vars döttrar finns bland deltagarna. Prispengarna är stora och bara på deltävlingen i Stockholm kommer den totala prissumman att vara 9,3 miljoner kronor.

Bland de tävlande finns världsberömda namn som Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Athina Onassis.

Evidensia ställer upp med två veterinärer per dag, en veterinär för nattjour, två assistenter, en fullt utrustad bil med röntgen och ultraljud, en hovslagare samt en hästambulans med förare. Uppdraget som tävlingsveterinär omfattar att kontrollera hästar vid ankomst, hantera akutfall på tävlingsbanan samt behandla eventuell sjukdom i stallet. Longines Global Champions Tour har sitt eget veterinärteam som åker med på alla deltävlingarna och Evidensias veterinärer kommer att samarbeta med dem.

Samtliga tävlingsveterinärer är utsedda av FEI (Fédération Équestre Internationale), då det behövs särskild kompetens vid FEI-klassade tävlingar, dvs internationella tävlingar på högsta nivå.

– Bakgrunden till uppdraget är vår erfarenhet av flera andra stora tävlingar: Falsterbo Horse Show i över tio år, Gothenburg Horse Show i fyra år samt EM i ridsport 2017. Dessutom driver vi verksamheter som dagligen hanterar akuta skador och sjukdomsfall, vilket också är viktigt för arrangörerna. Den kombinationen plus ett långt samarbete och kontakten med tävlingsarrangörer har burit frukt, säger Lotta Persson, sjukhuschef på Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

Källa: Evidensia