Amerikanska forskare är svinpestvaccin på spåret

Amerikanska forskare är svinpestvaccin på spåret

På flera håll i världen pågår forskning för att stoppa afrikansk svinpest som plågar många länder. Det har tidigare rapporterats om spanska och japanska planer på att vaccinera mot viruset. Nu kan amerikanska forskare ha funnit ett botemedel, skriver sajten Pig Progress.

Forskarna, verksamma vid Agricultural Research Service (som ligger under den amerikanska motsvarigheten till Jordbruksverket), har identifierat en ny virusgen som ska skydda mot afrikansk svinpest, och försöket ser lovande ut. I ett 28 dagar långt försök utsattes tamgrisar för afrikansk svinpest-virus utan att bli sjuka.

Den nypublicerade artikeln är dock inte kvalitetsgranskad av andra forskare ännu, (så kallad Peer Review), men forskarna är mycket optimistiska och har förhoppningar om att vaccinet ska kunna kommersialiseras inom rimlig tid.

– ASFv-G-ΔI177L är visserligen fortfarande på ett experimentellt stadium, men så långt ser det mycket lovande ut, säger dr Gladue som lett försöket, i en kommentar till Pig Progress.

På bilden syns forskningsteamet vid Plum Island Animal Disease Center. Dr Gladue syns till höger längst fram.

Läs artikeln här.

Källa: Pig Progress Foto: ARS-USDA