SVF vill ha förbud mot skönhetsoperationer i kristid

SVF vill ha förbud mot skönhetsoperationer i kristid

Sveriges Veterinärförbund har skickat ett brev till berörda myndigheter där man ifrågasätter det kloka i att tillåta skönhetsoperationer i humanvården, samtidigt som djursjukvården kan tvingas avstå från att behandla djur i brist på narkosmedel. Något sådant förbud är dock inte på gång.

” Sveriges Veterinärförbund ställer sig frågande till varför man från myndighetshåll inte inför ett tillfälligt förbud av den typ av verksamhet som inbegriper icke medicinskt indicerade plastikkirurgiska ingrepp som kräver narkos under den period då läkemedelsbrist råder”, skriver förbundet.

Bakgrunden är brist på narkosmedlet propofol, som djursjukvården uppmanas att vara återhållsam med eftersom medlet behövs i stora kvantiteter bland annat för att söva människor. På djur behövs däremot bara små mängder. Många djurkliniker har donerat sina lager av narkosmedlet till humanvården för att bistå i kristid. Det innebär i praktiken att vissa operationer och undersökningar inte kan göras på djur.

Därför reagerar förbundet på uppgifter i medierna om att skönhetsoperationer under narkos utförs som vanligt, trots läkemedelsbristen.

I en artikel i Dagens Nyheter uppger Håkan Henriksson, chefsveterinär­ på Jordbruksverket, att nu börjar även djursjukvårdens alternativ till propofol att tryta:

– Det börjar bli svårt att få fram ersättningspreparat. Vi vet inget om lagerhållning på enskilda kliniker men vi går ut med att man bör ha lager med reserver för akuta ingrepp och avstå från elektiv vård, så att vi inte får bekymmer med djurskyddet, säger han till DN.

I samma tidning säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, att frågan har diskuterats och att ut­övare av plastikkirurgi inte längre köpa nytt propofol eftersom det råder en strikt prioriteringsordning för inköp.

Något förbud är dock inte på gång. Enligt Maja Marklund, direktör för läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket, är det svårt att införa ett tillfälligt förbud som endast skulle gälla kirurger som utför icke-nödvändig estetisk kirurgi.

Myndig­heten har inte heller vädjat till skönhetsklinikerna, på det sätt som man gjort gentemot djursjukvården, skriver DN.

 

Källor DN och SVF. Länk till SVT:s brev här