Ny donation till SLU:s hundcancerforskning

Ny donation till SLU:s hundcancerforskning

När två hundar från Hanna Nilssons kennel drabbades av cancer bestämde hon sig för att göra något för att medverka till att rädda framtida hundliv. Resultatet blev en insamling på närmare 150 000 kr till cancerforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Hanna Nilsson är hundtränare, driver en kennel och ett hundpensionat. När golden retrievern Nimbus dog bara 2,5 år gammal i en snabbväxande och elakartad cancerform och inte långt därefter ytterligare en hund från hennes kullar drabbades, kontaktade hon SLU. Hon ville veta mer om den cancerforskning som pågår och hur hon kunde bidra.

På kennelns hemsida och i sina sociala kanaler startade Hanna Nilsson en insamling till Sällskapsdjurens forskningsfond (SFF) som tar emot bidrag för forskning på sjukdomar hos hundar och katter. Hon uppmanade besökare att stödja forskningsfonden, och att märka gåvan Nimbus och cancerforskning. Hon själv och flera bidragsgivare hade också utlottning till förmån för insamlingen med chans att vinna fina priser. Insamlingen blev en succé.

– Cancer är en vanlig och svår sjukdom. Nästan hälften av hundarna drabbas, minst var fjärde dör av cancer och ibland insjuknar även unga hundar. Insamlingen till Nimbus minne är därför mycket värdefull. Ofta ger erfarenheter från djurmedicin också nycklar till behandling för sjukdomar hos människan, säger Henrik Rönnberg, professor i onkologi på SLU.

– Jag är helt överväldigad av det fantastiska gensvaret, gåvor och kärlek har strömmat in från drabbade hundägare, tränare och hundintresserade, berättar Hanna Nilsson. Sammanlagt blev det nästan 150 000 kr till cancerforskningen och till möjligheten att rädda både framtida hund- och människoliv.

Efter det fantastiska gensvaret funderar Hanna Nilsson på ännu en insamling nästa år.

– Kanske fler kennlar, hundtränare och klubbar vill vara med och bidra. När vi är många tillsammans kan vi påverka och göra verklig skillnad, säger hon.

Källa och foto: SLU