SLU Holding investerar i mätverktyg för halta hästar

SLU Holding investerar i mätverktyg för halta hästar

SLU Holding investerar i Sleip AI, ett bolag som utvecklar ett nytt digitalt mätverktyg som gör det möjligt att tidigare upptäcka hälta hos hästar och snabbare sätta in rätt åtgärder.

Sleip AI bildades 2020 av forskaren och veterinären Elin Hernlund och AI-utvecklaren Axel Nyström. Deras arbete bygger på forskning från SLU:s världsledande forskargrupp inom ortopedi och biomekanik. Med det nya digitala mätverktyget kan djurägare själva filma sina djur för att tidigt upptäcka och mäta hälta hos hästen. Mätverktyget finns även i en version som riktar sig till specialiserade veterinärer.

– Det är fantastiskt att kunna göra tekniken tillgänglig och erbjuda ett evidensbaserat verktyg och avancerade mätmetoder till låg kostnad. När man ser vilken potential vår forskning har, är det omöjligt att inte kommersialisera den, säger de båda forskarna som leder forskningsgruppen vid SLU Marie Rhodin, universitetslektor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB) och Elin Hernlund, forskare och klinikveterinär vid Universitetsdjursjukhuset Hästkliniken.

– I Sleip AI har vi ett drivande team med mycket goda förutsättningar att lyckas, som kompletterar varandra med expertkunskaper inom veterinärmedicin, rörelsemönster och datorseende/AI, säger Henrik Landgren, Senior Innovation och Business Advisor vid SLU Holding.

Källa: SLU Holding