Johan Hellander ny ordförande i Stiftelsen Hästforskning

Johan Hellander ny ordförande i Stiftelsen Hästforskning

 

Styrelsen i Stiftelsen Hästforskning har utsett Johan Hellander till ny ordförande. Han tillträdde redan i samband med styrelsemötet, efter tidigare ordförande Pekka Olson.

Pekka Olson representerar Agria i styrelsen och har så gjort sedan stiftelsen bildades 2004. Sedan 2019 har han varit styrelsens ordförande. Mycket har hänt sedan starten: 2006 fick stiftelsen för första gången statlig samfinansiering genom forskningsrådet Formas, 2009 inleddes ett samarbete med Norge om hästforskning för att lyfta samverkansprojekt mellan länderna, där norska hästnäringen och staten bidrar med forskningsmedel.

Johan Hellander, som representerar Svensk Travsport och ATG i styrelsen, har arbetat i styrelsen sedan 2018. Han är för närvarande platschef och veterinär på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm. Tidigare har han arbetat inom läkemedelsbranschen, varit klinikchef på en hästklinik i Svenljunga samt varit verksam på Flyinge.

Den 1 april öppnar årets öppna utlysning. Det pågår också ett beredningsarbete med en riktad utlysning till norska forskningsmiljöer som nyligen stängt för ansökningar. Vilka projekt som beviljas medel i den utlysningen offentliggörs i april.