Privatpersoner får gratis trikintester på vildsvin hos SVA

Privatpersoner får gratis trikintester på vildsvin hos SVA

För att öka avskjutningen av vildsvin konsumeras har regeringen beslutat att privatpersoner ska få trikinanalyser utförda hos SVA för noll kronor. Det skriver SVA i ett pressmeddelande.

SVA uppfyller regeringens krav om ackreditering och från 1 juli, när den statliga subventionen träder ikraft. På SVA råder nu febril aktivitet för att uppfylla regeringens intentioner och Livsmedelsverkets anvisningar om hur subventionen rent praktiskt ska gå till.

– Trots att hanteringen av de subventionerade analyserna inte är kristallklar ännu kommer vi från och med torsdag att erbjuda trikintester kostnadsfritt för privatpersoner som själva ska konsumera köttet i enlighet med regeringens önskemål. Det här är en efterlängtad subvention som är ett steg mot att öka avskjutningen av vildsvin och samtidigt öka betydelsen av vildsvinskött i svensk livsmedelsproduktion. Även om det är färre än tio fall av trikiner hos vildsvin varje år rekommenderas starkt att jägare låter testa köttet som de ska äta. Extra viktigt är det med trikintestning av kött som ska grillas eller användas till korv eftersom eventuella trikinlarver inte dör förrän vid 68 grader, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA.

Källa: SVA Bilden föreställer Ewa Osterman Lind. Foto Göran Ekeberg