SVA: Sverige behöver större lager och egen tillverkning av djurläkemedel

SVA: Sverige behöver större lager och egen tillverkning av djurläkemedel

Jordbruksverket och SVA föreslår beredskapslager av djurläkemedel för att klara matförsörjningen om gränserna skulle stängas, samt egen tillverkning av djurläkemedel. Det rapporterar Ekot.

Förslaget finns i en rapport som Jordbruksverket och SVA har lagt fram till regeringen. Bakgrunden är att både livsmedelsproducerande djur, försvarets och polisens tjänstehundar samt allmänhetens sällskapsdjur anses viktiga i händelse av krig eller kris, om än på olika sätt. Jordbruksverket och SVA:s uppdrag var därför att se över djurhälsovårdens roll i totalförsvaret.

Enligt rapporten påpekas att den inhemska livsmedelsproduktion måste fungera även i kris, men att det finns risk för brist både på läkemedel och utrustning.

Rickard Knutsson, som arbetar med krishantering på SVA, säger till Ekot att brister på bland annat på laboratoriemateriel varit påtaglig under coronapandemin, då samtidigt en pågående fågelinfluensa har hanterats.

Viss lagerhållning av läkemedel och utrustning finns i dag, men det är begränsat. Dessutom importeras alla läkemedel till djur. I sin rapport vill Jordbruksverket och SVA se över möjligheterna till svensk läkemedelstillverkning, utöver en ökad lagerhållning.

Källa: Ekot