Vallhundar synkroniserar sin stressnivå med ägarens

Vallhundar synkroniserar sin stressnivå med ägarens

Alla hundar kan ”smittas” av sin ägares stress, men vallhundar är de enda som långsiktigt synkroniserar sin stressnivå med människans. Det framgår av forskning vid Linköpings universitet, som har uppmärksammats av den franska veterinärwebben Vétitude.fr.

Hundar är empatiska djur som kan känna kärlek, men också rädsla, ilska och till och med stress hos sina ägare. Men hundarnas stressnivåer är inte desamma för alla utan de skiljer sig beroende på hundens ras och ägarens personlighet, enligt Linköpingsforskarna, vars forskning går ut på att ta reda på om stress hos hundar kan kopplas till de människor de lever med.

I en studie mättes halterna av kortisol lagrat i pälsen hos hundar av olika raser. Samtidigt fyllde alla ägarna i frågeformulär om sin egen personlighet och deras husdjurs. De svarade också på frågor om vardagen med hunden; samspel, grad av närhet, eventuella beteendeproblem med mera.

Resultaten tyder på att ägarnas personlighet påverkar märkbart stressnivån hos hundraser som avlats för jakt, till exempel tax eller norsk älghund, men mindre hos raser som shiba inu, basenji eller husky. Vallhundar, som är framavlade just för sin förmåga att samarbeta med människor, är enligt studien de enda som långsiktigt synkroniserar sin stressnivå med sin ägare.

Länk till den vetenskapliga artikeln här

Källa: Vétitude.fr