EU-parlamentet vill slopa djurförsök

EU-parlamentet vill slopa djurförsök

EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att upprätta en plan för att helt fasa ut djurförsöken. Det uppger flera medier, bland andra nyhetssajten Europa-portalen.

Vid en omröstning där 667 ledamöter röstade för och 4 emot, uppmanar parlamentet nu EU-kommissionen att ta fram en plan för hur djurförsöken ska slopas. Svenska ledamoten Jytte Guteland (S) har varit en av de drivande bakom

Djurförsök inom kosmetika har länge varit förbjudet i EU, nu vill alltså en stor majoritet i Europaparlamentet fasa ut djurförsök även inom forskning och utveckling.

– Det är hög tid att vi påbörjar en utfasning av djurförsöken. Det handlar om miljontals möss, fiskar, fåglar men också katter och hundar används varje år i djurförsök i EU, säger Jytte Guteland (S) i ett uttalande.