Framstående brittisk veterinär fälld för forskningsfusk

Framstående brittisk veterinär fälld för forskningsfusk

Den framstående brittiska hästveterinären och forskaren Sue Dyson mister sin veterinärlegitimation. Orsaken är forskningsfusk. Det skriver tidningen Ridsport.

Sue Dyson beskrivs som ett orakel inom hästortopedi. Bakom sig har hon flera hundra vetenskapliga artiklar om hältor och bilddiagnostik och hon har skrivit flera standardverk om hälta hos sporthästar.

Anledningen till att hon fällts för forskningsfusk är att hon 2018 genomförde en studie om hästars vikt. När den skulle granskas inför publiceringen i Journal of Veterinary Behaviour, upptäcktes att dr Dyson inte fått etiskt tillstånd att använda djur i studien. Hon uppgav då att hon konsulterat en dr Butler i etikprövningsnämnden, som ska ha meddelat henne att något tillstånd inte behövdes.

Problemet var bara att dr Butler inte finns i verkligheten, utan var ett namn som Sue Dyson hittade på.

Trots att många kolleger vittnade till dr Dysons fördel, beslöt det brittiska veterinärförbundets disciplinnämnd att frånta henne veterinärlegitimationen.

Sue Dyson har genom åren hedrats med en rad utmärkelser och hon blev invald i Equine Research Hall of Fame 2016. Hon var under flera år chefveterinär vid ortopedkliniken på Animal Health Trust i Newmarket, som dock gick i konkurs 2018.

Källa: Tidningen Ridsport Foto Sue Dyson