Slopad djurkontroll riskerar öppna Storbritannien för ASF

Slopad djurkontroll riskerar öppna Storbritannien för ASF

Brittiska regeringen överväger att avstå från gränskontroller av importerade djur från EU på grund av rädsla för leveransproblem och högre priser. Veterinärer är oroade för att landet får in ASF-smitta.

Den 1 juli i år skulle nya regler för import av livsmedel och levande djur, inklusive krav på veterinärintyg, finnas på plats efter brexit. Men reglerna har gång på gång försenats. Nu vill alltså regeringen ytterligare skjuta upp införandet av reglerna. Det brittiska veterinärförbundet BVA är mycket kritisk till regeringens senfärdighet, och menar att Storbritannien riskerar att exponeras för svåra infektionssjukdomar som afrikansk svinpest.

Till saken hör att de nya hårda regler för import som aviserades hyllades av brexitförespråkare och sågs som exempel på hur ett utträde från EU skulle göra det möjligt för Storbritannien att ”ta tillbaka kontrollen” över sina gränser. Men nu, när det snarare visar sig att brexit skadar handeln, har Jacob Rees-Mogg, ministern för ”brexitmöjligheter”, bytt fot och beslutat att mindre importkontroll snarare än mer behövs för att förbättra varuflödet och minska kostnaderna.

James Russell, senior vice president för BVA, säger till tidningen Observer att avskaffade kontroller inte bara äventyrar djurhälsan och kan få allvarliga konsekvenser för Storbritanniens biosäkerhet, utan äventyrar även landets anseende när det gäller djur- och livsmedelssäkerhet.

”Om dessa kontroller slopas finns det en potentiell risk för intrång av afrikansk svinpest som sprider sig snabbt och redan har haft en katastrofal inverkan på djurhälsan och jordbruksindustrin i delar av Europa, Asien och Afrika. Officiella veterinärer som arbetar vid gränsen fungerar som landets första försvarslinje för biosäkerhet, och vi anser att det skulle vara djupt missriktat att trycka tillbaka dessa viktiga kontroller ytterligare och på så sätt försvaga detta skydd för både djuren och folkhälsan”, säger han till tidningen.

Källa: The Guardian