Genvariant som ger överridande tornutskott upptäckt

Genvariant som ger överridande tornutskott upptäckt

Forskare vid ett diagnostikföretag i USA har upptäckt en gen kopplad till överridande tornutskott hos häst. Upptäckten tros kunna bidra till att färre hästar drabbas. Det framgår av en artikel i den brittiska tidskriften Horse & Hound.

Forskare har undersökt röntgenbilder och genotyper hos varmblodiga hästar och hittat en genvariant som kan kopplas en svårare form av överridande tornutskott (ofta kallat kissing spines) för de hästar som bär på två kopior av genvarianten.

Kissing spines uppstår av olika orsaker, och hästar kan ha sjukdomen utan att ha genvarianten eller bara bära på en kopia av den. Samtidigt kan föl som föds med två kopior kan leva ett gott liv ändå. Men det forskarna nu har hittat innebär att hästar som har två kopior av genvarianter och utvecklar tillståndet, löper större risk för att drabbas av en allvarlig form. Hästar som inte bär på genvarianten och ändå får kissing spines, får troligen mildare besvär.

Nu hoppas forskaren Christa Lafayette, vd för företaget Etalon Diagnostics i Menlo Park, Kalifornien, som bedriver den aktuella forskningen, att upptäckten kommer att göra att uppfödare undviker att avla på hästar med två kopior av genvarianten, och att ägare till drabbade hästar lär sig hantera hästar hantera dem korrekt. Det handlar då om att vara försiktig med att bygga upp ryggen, samt att vara mer proaktiv innan problem uppstår.

Källa: Horse & Hound