Professorn varnar: Understekta hamburgare ger allt fler fall av ehec

Professorn varnar: Understekta hamburgare ger allt fler fall av ehec

Fem år i rad har Sverige stått för mer än en tiondel av alla rapporterade fall av ehec inom EU, skriver SvD. Enligt veterinären och professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham är trenden att äta blodiga hamburgare en av orsakerna.

Marie-Louise Danielsson anser dessutom att de inrapporterade fallen bör tiofaldigas för att man ska få en rättvis bild av det totala antalet. I många fall ger ehec-bakterien enbart lindriga symtom, men njurskador kan dyka upp senare.

Värst utsatta för svår sjukdom på grund av ehec är barn under tio år, samt äldre. Under 2022 blev enligt Smittskyddsinstitutet 857 personer så sjuka att de behövde vård. Av dessa var 185 barn under tio år. Det var ungefär lika många som antalet salmonellafall, en bakterie som uppmärksammas mycket mer men som inte leder till skador på njurarna. Fram till 1995 var antalet rapporterade fall av ehec nära 0 i Sverige.

Enligt Marie-Louise Danielsson ska färs av nöt upphettas till 70 grader för att man ska vara säker på att ehec-bakterien dör. Samtidigt skriver kändiskockar recept där de rekommenderar 60 eller till och med 55 grader.

Mats Lindblad på Livsmedelsverket säger i SvD-artikeln att konsumenter som köper färs för att göra hamburgare hemma bör se till att den är genomstekt. På restauranger bör personalen veta hur man hanterar köttet säkert. Enligt Livsmedelsverket ska den hela köttbiten som är avsedd för hamburgerare eller råbiff först sänkas i kokande vatten, varefter man skär bort den tillagade ytan innan köttet mals. Enligt Marie-Louise Danielsson kan man också bränna ytan på det hela köttet med gasbrännare innan ytan skärs bort och kasseras.

Njurskadorna till följd av ehec kan bli allvarliga. I vissa fall kan de leda till behov av livslång dialys eller njurtransplantation eller till och med till döden.

Källa: SvD