Varning från Storbritannien: Djurappar inte tillräckligt säkra

Varning från Storbritannien: Djurappar inte tillräckligt säkra

Djurrelaterade appar utgör cybersäkerhetsrisker för sina ägare, visar ny forskning från Storbritannien. Användarna är ovetande om att de exponerar sin inloggnings- och platsinformation. Skapa unika lösenord och kolla inställningarna, är rådet.

Det har blivit alltmer populärt bland djurägare, både till sällskapsdjur och inom lantbruket, att använda teknik för att på olika sätt spåra eller övervaka sina djur och för att kommunicera med djursjukvården. Men nu avslöjar forskare inom datavetenskap vid Newcastle University och Royal Holloway, University of London flera säkerhets- och integritetsproblem med apparna. Det har utvärderat 40 populära Android-appar. Resultaten visar att flera av dessa appar utsätter sina användare för risken att ovetande exponera sin inloggnings- eller platsinformation.

Ett av riskområdena som teamet avslöjat handlar om lösenord. De identifierade tre applikationer där användarens inloggningsuppgifter var synliga i klartext i HTTP-trafik. Det innebär att vem som helst kan spåra internettrafiken hos användaren och ta reda på den personens inloggningsinformation. Två av apparna visade också användardetaljer, såsom plats, vilket lämnar dörren öppen för en cyberattack.

En annan upptäckt var att samtliga applikationer utom fyra visade sig innehålla någon form av spårningsprogram som samlar in information om personen som använder applikationen, eller om den smartphone som används.

Forskarna varnar också för att apparna innehåller dåligt med information om den integritetspolicy som gäller. 21 av apparna i studien spårar användaren på ett sätt som hen har möjlighet att samtycka till.

– Vi uppmanar alla som använder dessa appar att använda ett unikt lösenord, kolla inställningarna och fundera över hur mycket data de verkligen är villiga att dela, säger Scott Harper, doktorand vid Newcastle University’s School of Computing och huvudförfattare till studien.

Källa: Science Daily