Sydkorea accepterar att importera svenskt griskött

Sydkorea accepterar att importera svenskt griskött

Sydkorea öppnar åter för import av svenskt griskött med undantag från sådant kött som kommer från den restriktionszon som Jordbruksverket har etablerat.

Det meddelade Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges officiella chefsveterinär, vid dagens pressträff med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest.

Det sydkoreanska beslutet kom sedan Jordbruksverket skickat brev till de länder som stoppat importen från Sverige. I brevet har man gett information om utbrottet, vilka åtgärder som vidtas, och man har beskrivit restriktionszonen, och intygat att smittan inte har hittats utanför zonen eller bland tama svin.

Lena Hellqvist Björnerot uppmanar dock veterinärer som signerar exportintyg att kontrollera att allt som står i intyget kan signeras, annars riskerar produkter att fasta i hamnar eller på flygplatser.

Text Ingrid Kindahl