Satsning ger bättre förutsättningar för säkert vildsvinskött – men effekterna dröjer

Satsning ger bättre förutsättningar för säkert vildsvinskött – men effekterna dröjer Provtagning och kontroll är en central del i arbetet med att öka tillgången på säkert vildsvinskött. Utvärderingen visar att subventioner och förenklade rutiner har stärkt smittskyddsarbetet i kedjan från jakt till konsument. Foto: Mostphotos/Erik Mandre

En omfattande femårig satsning på vildsvin har gett förenklade regelverk, bättre smittskyddsrutiner och större möjligheter att få ut vildsvinskött i livsmedelskedjan. Det visar Jordbruksverkets nya utvärdering. Men även om förutsättningarna har förbättrats återstår arbetet med att se faktiska effekter på tillgång, konsumtion och avskjutning.

2020 gav regeringen fyra myndigheter i uppdrag att genomföra åtgärder inom det så kallade vildsvinspaketet. Målet var att öka jakten på vildsvin, minska skador inom jordbruk och trafik – och samtidigt få mer säkert vildsvinskött ut på marknaden.

Arbetet har genomförts av Jordbruksverket, Livsmedelsverket, länsstyrelserna (med Länsstyrelsen Kronoberg som samordnare) samt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. För veterinärer och djursjukvårdens aktörer är framför allt delarna om smittskydd, trikinprovtagning och kontrollrutiner centrala.

– Utvärderingen visar att vildsvinspaketets olika uppdrag har bidragit till att fylla viktiga behov och att åtgärderna varit relevanta, säger Isabelle Jensen, utvärderingsledare på Jordbruksverket.

Åtgärderna omfattar förbättrade rutiner, lagstiftning, smittskyddsprogram, informationsinsatser, subventioner till jägare och nya register som ska stärka spårbarheten.

Smidigare kontroller och ökat fokus på smittskydd

För att underlätta hantering och säkerhetskontroller har jägare fått subventioner för analys av trikiner och cesium. Samtidigt har smittskyddsprogram och tydligare riktlinjer utvecklats för att minska riskerna från både trikiner, cesium 137 och sjukdomar som kan överföras från vilda till tama djur.

Flera av åtgärderna innebär också förbättrade arbetsflöden för veterinärer som arbetar med köttbesiktning, livsmedelskontroll och rådgivning till jägare, charkföretag och vilthanteringsanläggningar.

Ökad efterfrågan – men lång väg till mätbara effekter

Utvärderingen är tydlig: trots många positiva förändringar tar det tid innan effekterna syns.

– Att det tar tid innan effekter syns tydligt är naturligt. Detta är ett långsiktigt arbete, säger Anette Andersson, chef på näringsutvecklingsenheten.

Arbetet har dessutom påverkats av omvärldsfaktorer, exempelvis det svenska utbrottet av afrikansk svinpest 2023, vilket kan ha påverkat avskjutningsnivåerna.

Samtidigt har informationsinsatser skapat större intresse bland konsumenter och fler offentliga kök har börjat upphandla vildsvinskött, vilket på sikt kan stärka marknaden.

Slutsats: Satsningen har gett en stabil grund

Utvärderingen från PA Consulting visar att vildsvinspaketet tagit bort viktiga hinder i kedjan – från jakt till matbord.

Åtgärderna bedöms skapa goda förutsättningar för:

Ökad och säkrare avskjutning

Effektivare smittskydd och provtagning

Stärkt förtroende för vildsvinskött som livsmedel

Fler vägar för viltkött in i offentlig sektor

De kommande åren avgör om insatserna också resulterar i en påtagligt större tillgång till svenskt vildsvinskött.

Källa: Jordbruksverket