Ankan Dudley fick 3D-printad fotprotes

Ankan Dudley

Ankan Dudley

Ankan Dudley attackerades som liten av en kyckling och förlorade sin ena ben. Ingenjören och arkitekten Terence Loring ryckte in och tillverkade en protes med hjälp av en 3D-skrivare. Det är den blå foten som är av plast.

Det fina med 3D-skrivare är att man skanna stumpen och göra en modell med väldigt bra passform. Terence gjorde ett par olika modeller innan han hittade rätt. Ett fallgrop visade sig vara att göra protesen allt för lik en verklig ankfot. Den hade ganska dålig funktion, eftersom Dudley fastnade med den när han gick.

Så Terence Loring utvecklade en mer avskalad ankfot som fungerade bättre. Trots att Dudley bara var en ankunge här han förlorade sitt ben, visste han direkt hur han skulle använda protesen.

Nu håller Terence på att vidareutveckla protesen, och inom kort kommer Dudley att få trä på sig ankfotsprotesen 2.0. På bilden nedan ses Dudley som liten med sin stump. (Foto: Terence Loring)

Ankan Dudley som liten utan 3 d-fot

Ankan Dudley som liten utan 3 d-fot