Skydda dig mot id-kapning

Skydda dig mot id-kapning

Id-kapning är en ny typ av brottslighet som slår både mot privatpersoner och företag. Så här skyddar du dig.

När en privatperson råkar ut för id-kapning handlar det om att någon kommit över dina personuppgifter och börjar handla och teckna abonnemang i ditt namn.

Sådana bedrägeribrott har ökat de senaste åren och enda sättet att skydda sig är att vara mycket försiktig med till vem och i vilka sammanhang man lämnar ut sitt personnummer. Det ska betraktas som stöldbegärlig egendom.

 

Första varningstecknet är att du får brev om en kreditupplysning som du inte kan härleda till något du själv har köpt. Då ska du bestrida fakturan skriftligen och alltid göra polisanmälan. Råd om hur man gör finns på Stöldskyddsföreningens hemsida, www.stoldskyddsforeningen.se.

Lås på brevlådan är ett första stöldskydd. Den som bor i lägenhet kan sätta upp en speciell brevlåda som gör det omöjligt att komma åt posten från utsidan.

Spärra dina kort för utlands- och internetköp är en annan enkel och effektiv skyddsåtgärd. Om du själv vill handla är det bara att tillfälligt häva spärren.

Hittills har banker och kortföretag varit ganska generösa med att ersätta privatpersoner som drabbats av id-kapning. Men i takt med att antalet sådana brott ökar, kan kraven på hur man har hanterat sina kort eller personuppgifter skärpas, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

För några år sedan var det relativt enkelt för obehöriga att helt enkelt ”ta över” ett företag genom att begära ut några papper från Bolagsverket, registrera nya ”ägare” och förfalska en namnteckning.

Numera har såväl Skatteverket som Bolagsverket infört nya rutiner för att förhindra bolagskapningar genom den digitala brevlådan Mina meddelanden, www.minameddelanden.se.

När du fått ett brev till din digitala brevlåda får du ett sms eller mail om att det ligger post och väntar. För att skaffa en sådan brevlåda måste du ha e-legitimation och det är bara firmatecknare som får logga in och signera ärenden.