Brexit hot mot resistensbekämpning

Brexit hot mot resistensbekämpning

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) oroar sig för att britterna efter Brexit kommer att fortsätta behandla friska djur med antibiotika, enligt Sveriges Radio.

– Risken är att man i Storbritannien fortsätter att använda antibiotika i förebyggande syfte. Det vill säga man fortsätter att ge friska djur antibiotika och därmed driva antibiotikaresistens. Det är något som redan kostar ungefär 25 000 människor om året livet inom EU, säger Fredrick Federley (C) till SR.

EU har drivit igenom ny lagstiftning som gör det olagligt att ge djur penicillin i förebyggande syfte. Det ska också bli förbjudet för veterinärer som ordinerar antibiotika att också sälja den. Den nya lagen ska träda i kraft 2021.

Uppgifter i tidningen The Guardian gör gällande att den myndighet som ansvarar för veterinärmedicin i Storbritannien inte verkar tycka att britterna behöver följa lagen efter brexit. Hälsoexperter ska även ha gett bönder rådet att inte genomföra förändringar på grund av lagen.

Fredrick Federley har nu skrivit ett öppet brev till den brittiska regeringen med uppmaningen att ta itu med myndigheten som ligger bakom råden att strunta i den nya lagen.

Källa: Sveriges Radio