FirstVet expanderar i Norden och UK

FirstVet expanderar i Norden och UK

Den digitala veterinären FirstVet fortsättar att etablera sig utomlands och tänker nu ta steget till Norge, Storbritannien och Danmark. Det berättar vd David Prien (bilden).

FirstVet finns redan i Sverige och Finland. Anledningen att man valt Norge, Storbritannien och Danmark – i den ordningen – är att strukturen bland försäkringsbolagen är tätt sammanvävd i Norden, och att försäkringsgraden i Storbritannien är relativt hög, även om inget av länderna har lika hög försäkringsgrad som Sverige.

– Men utvecklingen går fort, och vi har sett att när vi kommer, lockar det djurägare att teckna försäkring. Det förbättrar djurskyddet, vilket är en viktig drivkraft för oss. Vi strävar efter att bli den naturliga första kontaktpunkten för djurägare, lite som sjukvårdsupplysningen fast för djur, säger David Prien.

FirstVet når bland annat marknaden via avtalen med försäkringsbolagen, som ger djurägare gratis digitala konsultationer med en veterinär. Denna struktur gör att det är tröskeln för att etablera sig i ett land blir låg, enligt David Prien.

– Det viktiga är att få med sig rätt veterinärer. Just nu har vi många ansökningar, vilket gör att vi kan rekrytera med duktiga veterinärer, säger han.

Storbritannien skiljer sig på flera sätt från Norden. Dels är det brexit, som dock inte oroar David Prien – han tror inte det påverkar FirstVet. Dels är det ett lagkrav som säger att veterinärer i Storbritannien måste vara tillgängliga dygnet runt.

– I dag löser man det genom att samarbeta med varandra enligt rullande scheman. Pressen är hård. Kanske kan vi komma in där och skapa viss lättnad. Men det är för tidigt att säga.

FirstVet startades 2016 och har i dag över 100 000 aktiva användare i Sverige.

Text Ingrid Kindahl