Veterinären Ida Levin syr egna munskydd

Veterinären Ida Levin syr egna munskydd

När munskydden började tryta i coronatider gick veterinären Ida Levin till sin symaskin och började sy egna munskydd. Nu hinner hon knappt med alla beställningar.

Behovet av engångsmunskydd är så stort i humanvården att många kliniker har beslutat skänka sina lager dit. Enligt studier går det bra att operera djur utan munskydd.

­–Men man vill ändå skydda djuret från att kirurgens saliv hamnar i operationsområdet, samtidigt som man vill skydda sig själv från att få stänk av kroppsvätskor i ansiktet, säger Ida Levin, som själv är kirurg på Ljungby smådjursklinik.

Hon har länge haft sömnad som hobby och när en kollega på ett annat djursjukhus bad henne göra ett försök att sy ett munskydd, gav sig Ida Levin i kast med uppgiften. Det tog mycket inläsning om krav på munskydd och många praktiska försök att få fram en protoyp som fungerar. Tyget måste vara i 100 procent bomull för att det ska kunna tvättas varmt och autoklaveras.

–Svårast att få till var nypet över näsan. Det krävs tråd i rostfritt stål, säger Ida Levin.

Beställningarna har strömmat in. Hittills beräknar Ida Levin att hon har sytt omkring 150 munskydd till olika djursjukhus och kliniker runt om i landet, och 200 beställningar ligger och väntar. Produktionen sker inom ramen för hennes eget företag Fjällripa Design, där hon bland annat också designar och syr barnkläder.

–Nu ska jag börja producera operationsmössor också. Jag satsar på vackra tyger och glada färger, det behövs för att liva upp just nu, säger hon.

Ida Levins munskydd är inte alls så täta som de engångsmunskydd som normalt används och skyddar inte mot någon form av smitta. Men de kan alltså tvättas och återanvändas.

–De vanliga engångsmunskydden skyddar bara under ungefär 20 minuter, och ofta står man ju och opererar ett par timmar med samma munskydd, säger Ida Levin.

Obs att munskydden som Ida Levin syr i bommullstyg endast ska användas av utbildad djursjukvårdspersonal under korrekta omständigheter och under eget ansvar. Munskydden ska alltså inte användas i syfte att skydda mot coronavirus, då det skulle kunna ge motsatt effekt. De ska inte heller användas i humanvården.

TEXT INGRD KINDAHL FOTO FJÄLLRIPA DESIGN