Djurhållare måste registrera sin anläggning 1 oktober

Djurhållare måste registrera sin anläggning 1 oktober

Sista dagen för djurhållare att registrera anläggning där djur hålls har flyttats fram till 1 oktober. Det skriver Jordbruksverket. Veterinärkliniker behöver inte registreras.

Enligt EU:s nya djurhälsoförordning ska ansvariga för en plats där djur och avelsmaterial hålls registrera den. Anledningen är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella sjukdomsutbrott. Sista dagen för att registrera platsen där djuren hålls, anläggningen, har nu flyttats fram till den 1 oktober. Kraven på registrering gäller även den som transporterar vissa djur mellan länder.

Den nya djurhälsoförordningen (Animal health law, AHL) träder i kraft den 21 april. Eftersom EU-kommissionen har kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL, har Jordbruksverket kunnat flytta fram sista dagen för att registrera anläggningar till den 1 oktober.

E-tjänsten Registrera anläggning för djur och avelsmaterial är öppen och det går bra att registrera sin anläggning under hela övergångsperioden.

− Vi ser positivt på det framflyttade sista datumet eftersom det är många grupper som ska nås av informationen om de nya registreringskraven. Förhoppningsvis kan den förlängda tiden också leda till kortare kötider i vår kundtjänst, som under våren är högt belastad även med andra frågor, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket.

Enligt AHL är det den som driver en anläggning som ska registrera den. Som en anläggning räknas den plats där djuren hålls, till exempel i ett stall, på ett bete, i ett vilthägn eller på ett hund- eller katthem.

− Den som driver anläggningen kan till exempel vara den som äger, hyr eller arrenderar den. Är man osäker får man prata ihop sig. Det viktiga är att någon ansvarar för anläggningen, annars får man inte hålla djur på platsen, fortsätter Sofia Wessman.

Den som sedan tidigare har en produktionsplats ska inte skapa en ny anläggning (produktionsplats) utan komplettera uppgifterna om den befintliga, till exempel med nya djurarter.

Den som driver en veterinärklinik behöver inte registrera att de har en anläggning. Vanligtvis behöver inte heller den som har sällskapsdjur göra det.

För att ett djur ska räknas som sällskapsdjur måste det vara av en art som enligt AHL kan vara ett sällskapsdjur. Den som håller sällskapsdjur för kommersiellt syfte ska registrera att den har en anläggning. Några exempel på anläggningar där djur hålls i kommersiellt syfte är hundkennlar, hunddagis och hund- och katthem.

Alla som transporterar hållna hovdjur, klövdjur eller fjäderfän till eller från andra länder ska registrera sig som transportörer i e-tjänsten Flytta djur mellan länder senast den 1 oktober. Även den som i kommersiellt syfte transporterar katter, hundar och illrar mellan länder ska registrera sig. Den som sedan tidigare är registrerad som transportör för kommersiellt syfte, ska också registrera sig i e-tjänsten Flytta djur mellan länder.

Också den som driver en anläggning med vattenlevande djur ska registrera den. Anläggningar för vattenlevande djur kommer man troligtvis att kunna börja registrera i slutet av maj.

I samband med registreringen kommer det vara möjligt att ansöka om ett godkännande för anläggning med vattenlevande djur.

Källa: Jordbruksverket