Nederländsk hunduppfödare bötfälld för felaktig avel

Nederländsk hunduppfödare bötfälld för felaktig avel

En nederländsk uppfödare av franska bulldoggar bötfällts med 3 000 euro (drygt 35 000 kronor) för att ha valt ut avelsdjur med för kort nos. Den skriver den franska sajten Vétitude.fr.

Det är det nederländska jordbruksdepartementet som efter en kontroll har bötfällt en uppfödare av franska bulldoggar. Man har även meddelat att böter på ytterligare 1 500 euro kommer att åläggas uppfödaren varje gång ett olämpligt avelsdjur används. Sammanlagt kan böterna uppgå till 9 000 euro.

Nederländerna förbjuder i lag all uppfödning som kan skada djurs hälsa och välbefinnande. Nästa år väntas dessutom ett lagförslag om att det ska vara förbjudet att äga och göra reklam för sällskapsdjur som har egenskaper som orsakar hälsoproblem.

Universitetet i Utrecht har listat ett antal kriterier som måste uppfyllas för att man ska få föda upp brakycefala raser. Där ingår bland annat att uppfödare måste säkerställa att djuren har en minimilängd på näsan och storlek på näsborrarna, för att säkerställa att de kan andas normalt. Dessutom måste djuren kunna stänga sina ögon helt.

För hundar handlar de berörda raserna om boxer, chow-chow och alla brakycefala-raser. För katter har det varit förbjudet i Nederländerna sedan 2014 att föda upp skotsk vikkatt och bambinokatter (en korsning mellan sphynx- och munchkin-raser) som är hårlösa och har korta ben.

Källa: Vétitude.fr Bilden är en genrebild från Mostphotos